Foto: DCCC/Jesper Balleby
Den 8. september 2004 blev det første møde for de Danske Multidisciplinære Cancer Grupper afholdt.
Ønsket var at styrke det nationale samarbejde for at kunne indsamle viden på tværs, som grundlag for landsdækkende behandlingstiltag.
I dag, tyve år senere, er der nu i alt 25 cancergrupper; 24 sygdomsspecifikke samt gruppen for palliativ indsats.
Mærkesagerne for de faglige miljøer er de samme den gang som nu: ensartet og styrket behandlingskvalitet gennem kvalitetsdatabaser og landsdækkende retningslinjer - og bedre integration af drift og klinisk forskning.
Landvindingerne inkluderer blandt andet solide aftryk på de indtil nu 4 kræftplaner, med deraf følgende bedre overlevelse for patienterne.
Michael Borre, professor, dr.med. ved Urinvejskirurgi, Aarhus Universitetshospital, har stået i spidsen for DMCG.dk siden 2012.
Ved de netop afholdte Danske Kræftforskningsdage lagde han vægt på processerne i det lærende sundhedsvæsen, hvor Plan-Do-Study-Act-processen er afgørende for den evidensbaserede udvikling af kræftområdet.
Michael Borre udtaler: ”Kræftområdet har de sidste 15-20 år oplevet en radikal omorganisering og en afledt fantastisk positiv udvikling. Som et uhørt flot resultat heraf er kræftdødeligheden de sidste 10 år gennemsnitligt faldet med 2 % om året.
Indsatserne har været mange og er grundlæggende udsprunget af de hidtidige fire kræftplaner. Indførelse af kræftpakkeforløb, lokale MDT-konferencer, landsdækkende kliniske retningslinjer og kvalitetsdatabaser har været blandt de vigtigste.
Men det er organiseringen af fagligheden i de 25 DMCG’er, der med udspring i KOF-Rapporten og Kræftplan II har været ”krumtappen” og forudsætningen for disse afgørende indsatser.
Dengang for præcis 20 år siden kaldte den efterfølgende DMCG.dk formand Torben Palshof ind til et stiftende møde.
For undertegnede har det været en fantastisk oplevelse og dybt inspirerende, at være del af hele denne udvikling – og tilmed fået udvist den store ære, de sidste 12 år, at være formand for vores sammenslutning – DMCG.dk.
Trods de mange flotte resultater, er vi på ingen måde nået i mål. Vi står tilmed på tærsklen til en ny og meget spændende tid med en gennemgribende omorganisering af hele sundhedsvæsnet inkl. naturligvis kræftområdet.
Så det er bestemt ikke lyst eller mod det skorter på fra min side. Men er man ikke ”Hvalborg” har alting en ende - og hellere ”klappes ud end sparkes ud”.
DMCG'erne er ikke længere teenagere og et nyt og stærkt fagligt hold står parat til at videreføre styringen af DMCG-indsatserne og herved - sammen med vores mange nære samarbejdspartnere - at sikre kræftpatienternes optimale behandling og livskvalitet i hele deres forløb”.
DMCG-formanden trækker sig på efterårets generalforsamling i DMCG.dk, efter i 12 år at have sat kræftsagen på både de lokale, regionale og politiske dagsordener som formand for DMCG.dk.
Som tak for samarbejdet - ikke mindst omkring de succesfulde Danske Kræftforskningsdage – blev Michael Borre hyldet på scenen for sin betydningsfulde indsats for at fremme kræftbehandlingen i Danmark gennem årene af formand for DCCC, Anne Bukh.
Alle de informative oplæg fra dagene kan ses på dccc.dk.