Forkortelsen DMCG står for Danske Multidisciplinære Cancer Grupper.

Formålet med den enkelte DMCG er, at samle fagfolk på tværs af landet for at styrke samarbejdet om at forbedre behandlingen af og styrke tilbuddene til danske kræftpatienter.

Hver DMCG er fokuseret på en specifik kræfttype eller gruppe af kræftsygdomme.
Der er i alt 25 DMCG’er i Danmark - 24 grupper, der dækker hvert deres specialiserede kræftområde samt gruppen for palliativ behandling, der har et tværgående sigte.

Alle DMCG’er er multidisciplinære indenfor det lægefaglige speciale, det vil sige at grupperne er sammensat af fagfolk på tværs af de lægefaglige discipliner, fx kirurger, onkologer, radiologer, patologer, så alle specialer ansvarlige for diagnostik, behandling, opfølgning og forskning er repræsenteret.
I nogle grupper er der desuden repræsentation af andre faggrupper som fx sygeplejersker, fysioterapeuter samt patientrepræsentanter.

Hvilke opgaver har en DMCG?

En DMCG har tre hovedopgaver:
1. Kliniske Retningslinjer
Grupperne sikrer kontinuerlig udvikling og opdatering af landsdækkende kliniske retningslinjer på kræftområdet efter bedste evidens.
Grupperne understøtter at retningslinjerne implementeres og monitoreres.
De kliniske retningslinjer på kræftområdet er tilgængelige på dmcg.dk 

2. Kvalitetsudvikling
De fleste DMCG’er er tilknyttet en klinisk kvalitetsdatabase, hvor databasens indikatorsæt danner grundlag for kvalitetsudvikling i hele patientforløbet og databasens årsrapporter auditeres mhp. forbedringsinitiativer.
Enkelte områder har ikke nogen kvalitetsdatabase, pga. lav incidens.
DMCG’erne bidrager dog alle til høj datakvalitet ved korrekt og rettidig registrering af indgreb og procedurer og arbejder alle for nem og tidstro adgang til data.

3. Forskning
DMCG’erne bidrager til at skabe overblik over kliniske forsøg, så flest mulige patienter tilbydes deltagelse i relevante forsøg.
Grupperne arbejder også for, at kvalitetsdata lettere kan omsættes til forskning til gavn for patienterne. Desuden har DMCG’erne fokus på at facilitere en mere ensartet og smidig forskningsinfrastruktur og at understøtte uafhængig klinisk forskning.

MDT-konferencer (Multidisciplinære Team-konferencer) er en vigtig del af den danske kræftbehandling. Hver DMCG har fokus på at sikre optimale og ensartede vilkår for afvikling af tværregionale og/eller nationale MDT-konferencer, da de multidisciplinære vinkler på behandlingsforløbene er en vigtig brik i at sikre patienten et behandlingstilbud på højeste evidensbaserede niveau.

Med en fast forankring i det kliniske bagland har hver DMCG også til opgave at håndtere beslutninger og henvendelser fra DMCG.dk.
Det kan eksempelvis være forespørgsler fra sundhedsmyndighederne, koordinering af udvalgsarbejde, eller rådgivning af relevante afdelinger og udvalg.

Hvordan er de enkelte DMCG’er organiseret?

Medlemmerne af DMCG’erne udpeges af de relevante videnskabelige selskaber og hver DMCG ledes af en formand og en bestyrelse.
DMCG’ens bestyrelse specificerer hvor mange medlemmer hvert videnskabeligt selskab kan have.

I DMCG’ernes årsberetninger kan man for hver gruppe finde en oversigt over alle DMCG’ens medlemmer. [link til årsberetningerne]

DMCG.dk forretningsudvalget har fastlagt minimumskrav til sammensætningen af de enkelte DMCG’er.

Minimumsvedtægter for en DMCG