1. Tilstræb rygestop på alle tidspunkter under udrednings- og behandlingsforløbet, da effekterne kan være udtalte – på niveau med dem der kendes fra den konventionelle lungekræftbehandling (kirurgi, stråling og kemoterapi) (A).
Det er veldokumenteret, at rygestop reducerer risikoen for at udvikle lungekræft samt forbedrer livs-kvaliteten, prognosen, og overlevelsen for personer med lungekræft. Omvendt kan vedvarende rygning efter diagnosticering af lungekræft nedsætte livskvaliteten, påvirke alle former for behandling negativt (kirurgi, stråling og kemoterapi) samt resulterer i reduceret overlevelse.
2. Rådgivning om rygestop bør som udgangspunkt gives sammen med farmakologisk behandling, da det giver størst chance for rygeophør. Vareniclin er dokumenteret mest effektivt, har ingen alvorlige bivirkninger, og bør derfor overvejes som førstevalg (A).
De anbefalinger, der gælder for alle andre rygere i almenbefolkningen, gør sig også gældende for personer med – eller under udredning på mistanke om - lungekræft.
Effekten af rådgivning i forbindelse med rygestop er veldokumenteret – også uden brug af rygestopmedicin. Nikotinsubstitution (NRT), Bupropion og Vareniclin er alle veldokumenterede til at befordre rygestop. Vareniclin er dokumenteret mest effektivt. Kombination af flere NRT (f.eks. plaster i kombination med inhalator eller mundhulespray) er mere effektiv end enkeltprodukt NRT, og bør foretrækkes. Der er ingen forskel mellem effekt af Bupropion og brug af enkeltprodukt NRT. Der foreligger ingen sikre holdepunkter for additiv effekt af kombination af anden rygestopmedicin end NRT-produkter.
Fraset sjælden forekomst af kramper ved Bupropion er der ikke dokumenterede alvorlige bivirkninger ved ovennævnte præparater. Det er vigtigt, at instruere i korrekt anvendelse af rygestopmedicin, for at opnå maksimal effekt og minimale bivirkninger.
3. Screenings-studier for lungekræft bør have fremme af rygestop ved hjælp af en kombination af rådgivning om rygestop og farmakologisk behandling som målsætning, da succesen af interventionen i høj grad vil afhænge af, om man formår at fremme rygestop (A).
Undersøgelser bekræfter, at rygere, der indgår i screeningsprogrammer for lungekræft, og personer med ny-diagnosticeret lungekræft, er særligt motiverede for et umiddelbart rygestop. Rygestop-raterne i screeningsstudier for lungekræft er lovende, når der er tale om rygestopinterventioner, som en integreret og dedikeret del af screeningsprogrammet, mens lav-intensitets rygestopstøtte ikke synes effektiv. Der er imidlertid endnu ikke sikre data på langtidseffekter.