Kursusaktivitet og ressourcer
Find henvisninger til yderligere information, der er relevant for retningslinjearbejdet.
Sekretariatet for Kliniske Retningslinjer på Kræftområdet afholder med jævne mellemrum kurser og/eller webinarer for DMCG'erne i udvikling af kliniske retningslinjer.
Det er altid muligt at kontakte sekretariatet for skræddersyede oplæg eller webinarer vedr. retningslinjeprocessen.
Kommende kurser og webinarer:
Webinar 17. september 2024: Litteratursøgning
Tilmelding ved at skrive til rkkp.retningslinjesekretariatet@rm.dk
Webinar 12 november 2024: Fra evidens til anbefalinger
Tilmelding ved at skrive til rkkp.retningslinjesekretariatet@rm.dk
***
Center for Kliniske Retningslinjer tilbyder forskellige metodekurser af relevans for retningslinjeudvikling – find aktuelle kurser her
Sundhedsstyrelsen tilbyder med mellemrum kurser om GRADE metoden – find aktuelle kurser her
DMCG.dk og RKKP har med støtte fra DCCC gennemført en afdækning af den aktuelle praksis for implementering af de landsdækkende DMCG-retningslinjer i 2020.
Rapporten "Implementering af kliniske retningslinjer på kræftområdet – fra papir til patient. Et indblik i implementeringen af de landsdækkende DMCG-retningslinjer i praksis" skal bruges til inspiration og videndeling i de faglige miljøer og danner grundlag for understøttelsen af kendskabet til og anvendelsen af DMCG-retningslinjerne.
Afdækningen har også bidraget til udarbejdelse af en vejledning, som adresserer nogle af de aktiviteter informanterne har peget på.
Implementeringsvejledningen er nr. 10 i rækken af vejledninger, der understøtter DMCG-retningslinjeindsatsen.
Fælles beslutningstagning er et systematisk samarbejde mellem patienten og den sundhedsprofessionelle, som gennem dialog finder frem til den behandling, der er bedst for patienten på baggrund af den sundhedsprofessionelle vurdering samt patientens værdier og præferencer.
Beslutningsstøtteværktøjer er redskaber, der er udviklet til at styrke inddragelsesprocessen.
Til inspiration henvises eksempelvis til:
-
Center for Fælles Beslutningstagning
Centret samarbejder med patienter, klinikere og beslutningstagere for at integrere fælles beslutningstagning i klinisk praksis.
Centret har siden 2019 implementeret fælles beslutningstagning i bl.a. Region Syddanmark.
Sammen med Designskolen Kolding er udviklet et generisk beslutningsstøtteværktøj, BESLUTNINGSHJÆLPER™, der kan tilpasses den specifikke situation og diagnose. Alle regionsansatte i Danmark har adgang til den digitale 'Beslutningshjælper'.
Ønsker du at anvende Beslutningshjælper byggeplatformen har du mulighed for at justere Beslutningshjælperen til netop den kliniske kontekst, du ønsker at anvende den til. Byggeplatformen kan tilgås her.
Ønsker du hjælp til at oprette en beslutningshjælper kan du finde trin-for-trin vejledninger i videoformat her.
Aktuelt er der links til beslutningsstøtteværktøjer baseret på denne platform i DMCG-retningslinjerne om bl.a. medicinsk behandling af ovariecancer samt DBCG's retningslinje om valg af adjuverende strålebehandling efter operation for brystkræft. På centrets hjemmeside er der en oversigt over alle udviklede beslutningshjælpere. -
Region Midtjylland
Region Midtjylland har en række ressourcer til rådighed for sundhedsprofessionelle om hvornår og hvordan man kan anvende beslutningstøtteværktøjer.
Herunder også informationsvideoer og en udførlig oversigt over de udviklede beslutningsstøtteværktøjer, der er tilgængelige i Danmark.
Ressourcerne er tilgængelige på rm.dk. -
Danske Patienter/ViBIS
Grundprincipper og modeller for fælles beslutningstagning, herunder også et inspirationskatalog. -
Projektet 'Sammen om valg'
Erfaringer, resultater og anbefalinger.
Projektet er udført i regi af Rigshospitalet, Odense Universitetshospital og Vejle Sygehus.
Sidder du/I med et beslutningsstøtteredskab, som I ønsker at dele med andre klinikere, så kontakt meget gerne sekretariatet.
Sundhedsstyrelsen udarbejder i udvalgte tilfælde visitationsretningslinjer i form af fagligt begrundede anbefalinger for henvisning til de eksisterende behandlingsmuligheder for en given sygdom.
I 2018 blev der udgivet en retningslinje for visitation til radikal prostatektomi.
Se visitationsretningslinje til radikal prostatektomi her.
Kræftpakker er standardiserede beskrivelser af patienternes forløb fra mistanke om sygdom over udredning, behandling, opfølgning og rehabilitering samt palliation.
Kræftpakkerne udarbejdes af Sundhedsstyrelsen.
De er målrettet specifikke kræftformer og indeholder bl.a. anbefalede standardforløbstider for udvalgte elementer i patientforløbet.
Det sundhedsfaglige indhold i pakkeforløbene er i vid udstrækning baseret på DMCG-retningslinjerne, idet der i pakkeforløbet henvises til retningslinjerne.
Læs mere om kræftpakker og opfølgningsprogrammer her.
Nationale Kliniske Retningslinjer (NKR)
Sundhedsstyrelsen har uddelegeret arbejdet med udvikling af landsdækkende retningslinjer på kræftområdet til sammenslutningen af Danske Multidisciplinære Cancer Grupper (DMCG.dk). På andre sygdomsområder varetager Sundhedsstyrelsen udviklingen af nationale kliniske retningslinjer. NKR-retningslinjer udarbejdes efter et særligt koncept, og faglige selskaber/miljøer på sundhedsområdet kan søge om puljemidler hertil.
Læs mere om Nationale Kliniske Retningslinjer (NKR) her.
Medicinrådets anbefalinger og vejledninger
Medicinrådet udarbejder anbefalinger af nye lægemidler og indikationsudvidelser (lægemiddelrekommandationer) samt behandlingsvejledninger for terapiområder til regionerne.
Læs mere om lægemiddelrekommandationer og behandlingsvejledninger her.
LVS
De specialebærende selskaber under LVS udarbejder også i en vid udstrækning retningslinjer, behandlingsvejledninger mv. Find selskaberne her.
Center for Kliniske Retningslinjer (CfKR)
CfKR samler kliniske retningslinjer publiceret af CfKR og Sundhedsstyrelsen samt nationale vejledninger udarbejdet af Statens Serum Institut. Kliniske retningslinjer, udarbejdet på grundlag af Sundhedsstyrelsens metodehåndbog og som har været gennem bedømmelsesprocessen i CfKR, publiceres også på hjemmesiden uanset tilhørsforhold. CfKR er en uafhængig og akademisk instans, der er placeret ved et sundhedsvidenskabeligt fakultet ved et dansk universitet.Læs mere om Center for Kliniske Retningslinjer her.
Behandlingsrådet
Formålet med Behandlingsrådet er at målrette sundhedsvæsenets ressourcer til de teknologier og indsatser der giver mest sundhed for pengene, blandt andet ved hjælp af kliniske retningslinjer.
Hvis du ønsker at publicere dit/jeres arbejde med kliniske retningslinjer er der flere muligheder. Vi understøtter meget gerne, at de erfaringer der gøres i DMCG'erne kan komme andre til gavn, og at du/I som retningslinjeforfattere kan få akademisk merit for forfatterskabet.
Vil du i gang med et review eller en artikel omkring en specifik retningslinje eller retningslinjeproces, er du velkommen til at kontakte Retningslinjesekretariatet for sparring.
Clinical and Public Health Guidelines
Tidsskriftet er lige nu det eneste fagfællebedømte, internationale tidsskrift som er målrettet videnskaben bag - og metoder til planlægning, udvikling, adaptation og implementering af retningslinjer.
Det er et open access-tidsskrift fra Guidelines International Network (GIN), et globalt netværk, der understøtter udvikling og opdatering af evidensbaserede retningslinjer.
Kunne du tænke dig at publicere en artikel om dit arbejde med en eller flere kliniske retningslinjer kan du orientere dig i tidsskriftets forfattervejledning, gerne tidligt i processen.
Det er også en mulighed at udarbejde fx et guideline resumé på engelsk til GIN.
Systematisk review eller faglig artikel
Arbejdet med de kliniske retningslinjer i DMCG'erne kan eksempelvis publiceres som systematisk review eller som faglig artikel i de mere sygdomsspecifikke tidsskrifter.
Det er især vigtigt at den systematiske litteratursøgning er dokumenteret og transparent, så den kan leve op til de nyere krav til afrapportering af systematisk litteratursøgning i forbindelse med publicering, som fx nyligt beskrevet i Ugeskriftet.
Tidligere publikationer på baggrund af retningslinjearbejdet
Artikel om retningslinjearbejde vedr. kolorektalcancer, er resultat af et omfattende samarbejde mellem alle specialer, der er involveret i udredning, behandling og screening af patienter med arvelig tarmkræft.