Kirurgisk behandling af superficielle karcinomer (T1N0M0)
1. Superficielle karcinomer (T1N0M0) bør behandles med endoskopisk resektion med henblik på radikalitet eller makroskopisk biopsi (B)
2. Patienter som behandles med EMR/ESD bør følges i et kontrolprogram med gentagende endoskopier efter individuel vurdering (D)
Kirurgisk behandling af andre, resektable karcinomer (> T1aN0M0)
3. Operable patienter med resektable T1bsm2-3N0-3M0 tumorer tilbydes up front esophagus resektion med gastric pull up. T2-T4aN0-3M0 tumorer skal tilbydes resektion forudgået af neoadjuverende onkologisk behandling. T4b tumor er som hovedregel ikke resektable (A)
4. Operationen bør bestå i en resektion af øvre del af ventriklen og nedre esophagus samt en rekonstruktion i thorax eller på hals som en esophago-gastrisk anastomose (D)
5. Karcinomer ved GEJ med epicenter mere end 2 cm under Z-linjen (Siewert III) bør behandles som ventrikelcancer med total gastrektomi med esophago-jejunal anastomose (D)
6. For de patienter med cervical esophagus cancer der ikke kan modtage definitiv kemoradioterapi kan man vælge operation. Dette bør foregå i et samarbejde med abdominal-, thorax-, øre-næse-hals- og plastikkirurgisk deltagelse afhængig af resektionens omfang. I de situationer hvor operationen ikke kan gennemføres med frit tyndtarmstransplantant kan man vælge at foretage en coloninterposition/ventrikel konduite” (D)
7. Den abdominale del af operationen bør foretages med minimal invasiv teknik (laparoskopi/robot-assisteret) (A)
8. Den thorakale del af operationen bør foretages med minimal invasiv teknik (thoracoskopi/robot-assisteret) såfremt dette er teknisk muligt (B)9. Orale resektionsrande bør være mindst 5 cm (målt in vivo) for adenokarcinom og mindst 3 cm (målt in vivo) for planocellulært karcinom, gælder dog ikke for endoskopisk resektion (B)
10. I tvivlstilfælde bør der foretages peroperativ frysemikroskopi (D)
11. Med henblik på korrekt N-staging bør der fjernes flest mulige lymfeknuder under hensyntagen til risikoen for læsion af nærliggende strukturer og som minimum bør der fjernes og identificeres 16 lymfeknuder (B)
12. Der bør udføres 2-felts lymfeknudedissektion med fjernelse af lymfeknuder abdominalt (D1+) og thorakalt (dissektion subkarinalt og paraesophagealt) (D)
13. Der bør ikke anlægges esophagusstent hos patienter, der skønnes kandidater til kurativ intenderet behandling (B)
14. Den gastro-esophageale anastomose bør dækkes med oment, såfremt det er teknisk muligt (A)
15. Operation bør udføres 4-8 uger efter endt præoperativ onkologisk behandling (B)