”At jeg vinder prisen er et ekstra plus. Jeg bliver bekræftet i at alle de timer, jeg har lagt i projektet, er det hele værd,” siger Siv Lykke Jørgensen.

På Danske Kræftforskningsdage, som netop er blevet afholdt, præsenterede Siv Lykke Jørgensen sin forskning om, at robotkirurgi er en sikker behandling med færre komplikationer ved tidlige stadier af kræft i livmoderen. Præsentationen sikrede hende en poster-pris fra arrangørerne bag konferencen, DCCC og DMCG.dk

Sammen med 133 andre forskere deltog ph.d.-studerende Siv Lykke Jørgensen fra Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital i konkurrencen om to poster-priser, der blev uddelt på Danmarks største kræftkonference, Danske Kræftforskningsdage. Her præsenterede hun sine resultater om robotkirurgi i Danmark på en så overbevisende måde, at hun blev en af konferencens to poster-pris vindere.

”Poster præsentationerne gav os et fantastisk indblik i den aktuelle danske kræftforskning. Vi er meget imponerede over niveauet. Siv Lykke Jørgensen har taget udgangspunkt i de danske registre, som er helt unikke. Forskningen er den første af sin slags og bygger på meget solide data,” fortæller Mef Christina Nilbert, medlem af bedømmelsesudvalget og forskningschef i Kræftens Bekæmpelse.


Prisen er et klap på skulderen
Danske kræftforskningsdage blev arrangeret af Danish Comprehensive Cancer Center (DCCC) og Danske Multidisciplinære Cancer Grupper (DMCG.dk). Et af formålene med konferencen var at give taletid til unge kræftforskere.

”Det betyder meget, at jeg får lov til at komme ud med mine resultater. Det er et stort skulderklap, og jeg er super stolt af at være en af de to heldige vindere,” siger Siv Lykke Jørgensen, som med æren også får 5.000 kroner.

Hun har undersøgt om indførelsen af robotkirurgi ved kræft i livmoderen har påvirket overlevelsen eller reduceret kvindernes alvorlige komplikationer efter en operation.

”Vi har fulgt kvinderne i ti år. De er blevet delt i to grupper før og efter robotkirurgi blev indført. Når jeg sammenligner de to grupper og justerer for de væsentligste forskelle, der er, så finder jeg, at dem, der blev opereret inden robotten kom, havde dårligere overlevelse og flere alvorlige komplikationer,” fortæller Siv Lykke Jørgensen.

Hendes forskning viser i øvrigt, at vi i Danmark nu tilbyder 95 procent af kvinderne med tidlige stadier af livmoderkræft en form for kikkert-kirurgi. Det er noget, der anbefales men ikke er opnået på nationalt plan andre steder i verden endnu.

Kontakt
Siv Lykke Jørgensen, ph.d.- studerende, læge, Gynækologisk-obstetrisk Afdeling, OUH
Telefon: 65 41 51 54
siv.lykke.joergensen@rsyd.dk 

Om DMCG.dk
DMCG.dk er sammenslutningen af de 25 Danske Multidisciplinære Cancer Grupper, der bl.a. arbejder med drift af kliniske databaser, udarbejdelse af kliniske retningslinjer samt fremme af vidensspredning og forskning på tværs af kræftområdet.

Adresse
DMCG-sekretariatet &
Sekretariatet for Kliniske Retningslinjer på Kræftområdet
Hedeager 3
DK-8200 Aarhus N